Kaj so to dobre bakterije?

Ali ste vedeli, da ima vaše telo do 10-krat več bakterijskih celic kot je vaših človeških celic?

Res je in večina jih je v našem črevesju. Brez skrbi, večina jih je popolnoma neškodljivih in so celo nepogrešljiva za normalno delovanje organizma. Takšne bakterije, ki imajo pozitiven vpliv na človeški organizem imenujemo “dobre bakterije”. Živijo v prebavnem sistemu kjer tvorijo skupnost mikroorganizmov – črevesno mikrobioto.

Številne znanstvene raziskave so pokazale, da lahko dobre bakterije izboljšajo ali pozitivno vplivajo na
prebavo, imunski sistem, na delovanje možganov in številne druge fiziološke procese, s čimer se zmanjša tveganje za različne bolezni. Nekatere študije so celo odkrile povezavo med črevesno mikrobioto in tveganjem za
prekomerno telesno težo.

Kaj so probiotiki?

Probiotiki so izdelki, ki vsebujejo dobre bakterije. Njihova naloga je spodbujanje obnove in vzpostavitev ravnotežja črevesne mikrobiote. To dosežejo tako, da naselijo črevesje ali tako, da s svojim delovanjem pomagajo pri naseljevanju drugih dobrih bakterij v črevesju. Ko se dobre bakterije naselijo v črevesju opravljajo različne funkcije in tako prispevajo k našem zdravju.

Po definiciji, ki jo predlaga Svetovna zdravstvena organizacija, so probiotiki ”živi
mikroorganizmi, ki vnešeni v zadostni količini, imajo pozitiven učinek na zdravje gostitelja”.

Probiotični izdelki običajno vsebujejo bakterije iz rodu Lactobacillus in Bifidobacterium v količinah od nekaj sto milijonov do več milijard bakterijskih celic. Mogoče jih je najti tudi v obliki jogurtov in v podobnih prehrambenih izdelkih ter v obliki prehranskih dopolnil. Slednja vsebujejo veliko večje število živih bakterij kot živilski proizvodi in pogosto vsebujejo več različnih vrst bakterij v istem proizvodu, kar omogoča širši obseg delovanja in več koristi za zdravje.

Zakaj so mikroorganizmi v črevesju tako pomembni?

Vaš prebavni sistem naseljuje veliko vrst mikroorganizmov, med katerimi prevladujejo bakterije.
Skupek bakterij, virusov in kvasovk v črevesju se imenuje črevesna mikrobiota, ki je kot prstni odtis, edinstven za vsako osebo. Večina mikroorganizmov v prebavnem sistemu se nahaja v debelem črevesu. Skupna masa bakterij v prebavnem sistemu znaša celo 1,5 kg!

Črevesna mikrobiota ima številne nenadomestljive funkcije in lahko rečemo, da je prav toliko pomembna kot kateri koli drugi organ v telesu. Mikroorganizmi sodelujejo pri presnovi hranil, sodelujejo pri sintezi vitaminov, modulirajo imunski odziv, razgrajujejo neprebavljiva vlakna v kratko verižne maščobne kisline, ki ščitijo črevesno sluznico, delujejo protivnetno in lahko vplivajo tudi na razpoloženje.

Seveda, vsi ti procesi delujejo pravilno le, če je črevesna mikrobiota v ravnovesju.

Kako prepoznamo porušeno ravnotežje črevesne mikrobiote?

Črevesna mikrobiota je izjemno občutljiva na stres in napor, ki ga prinaša moderen in hiter način življenja, osiromašena in nezdrava prehrana ter slabe življenjske navade. Poleg tega, zdravljenje z antibiotiki in drugimi zdravili, lahko povzroči zmanjšanje števila dobrih bakterij in raznolikost njihovih vrst. Takšno neravnovesje prepoznamo po neugodnih simptomih, kot so driska, napenjanje, zaprtost, bolečine v trebuhu in podobno.

Znanstvene raziskave so potrdile povezavo neravnovesja črevesne mikrobiote z vrsto motenj in bolezni: debelost, duševne bolezni, diabetes tipa II, metabolni sindrom, sindrom razdražljivega črevesja, kronične vnetne črevesne bolezni, celo z rakom debelega črevesa in danke.

Kako obnoviti črevesno mikrobioto in jo tako tudi obdržati?

Za ublažitev in odpravo neprijetnih simptomov, je potrebno obnoviti neuravnoteženo črevesno mikrobioto. To lahko dosežemo z jemanjem prehranskih dopolnil ki vsebujejo koristne bakterije (suspenzije, kapsule, žvečilne tablete itd.), odvisno od simptomov in potreb organizma. Danes je na trgu na voljo široka paleta probiotičnih izdelkov z dodanimi drugimi koristnimi sestavinami kot so encimi, vitamini ali prebiotiki – snovi, ki spodbujajo rast probiotičnih bakterij (npr. glukooligosaharidi ali inulin).

Takšni izdelki imajo lahko več koristi za zdravje: študije so pokazale, da nekatere vrste bakterij pomagajo pri razgradnji laktoze in lipidov, pomagajo pri inzulinski rezistenci; zmanjšujejo absorpcijo holesterola, kar preprečuje nastanek bolezni srca in ožilja; imajo zaščitni učinek tako, da zavirajo patogene, črevesno steno naredijo neprepustno, izboljšajo imunski odziv in protivnetno delovanje.

Za vzdrževanje doseženega ravnotežja, je zelo pomembno paziti na prehrano. Priporočena je raznovrstna prehrana bogata z vlakninami kot so sadje, zelenjava, stročnice, oreški, semena, žitarice ter fermentirani izdelki (npr. jogurt, kislo zelje …). Vlakna so hrana za bakterije in njihovo pomanjkanje bo povzročilo zmanjšanje števila in vrste bakterij. Prav tako ne smemo pozabiti na zadostno količino vode, da se hranljive snovi raztopijo, razgradijo in absorbirajo.

Ali imajo prehranska dopolnila s živimi bakterijami neželene učinke?

Dosedanje raziskave niso pokazale stranskih učinkov. Prav tako ni mogoče, da bi vzeli preveliko količino prehranskega dopolnila, saj se ves presežek izloči z blatom. Izdelki s koristnimi bakterijami se jemljejo v obliki prehranskih dopolnil že več desetletij in so se izkazali kot zelo varni. Bakterijske vrste, ki jih vsebujejo, so naravno prisotne v prehrani ljudi v različnih mlečnih ali fermentiranih izdelkih že več stoletij.

Produkti z dobrimi bakterijami iz linije Prolife:

JGL Blog

Vloga dobrih bakterij
Driska
Probiotici

*spletna stran je v hrvaškem jeziku

SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽABNI OMREŽJIH
Zastopnik in distributerJGL
ProizvajalecZeta

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.
Shranjevati nedosegljivo otrokom! Če ste alergični ali preobčutljivi na sestavine izdelkov PROLIFE, jih ne uporabljajte.

Design by: NIVAGO